Zdravé stravování ve školní jídelně

Zdravé stravování ve školní jídelně

Rostoucí počet dětí s obezitou a nadváhou je jedním ze strašáků moderní doby. Podle průzkumu Všeobecné zdravotní pojišťovny má již každé třetí dítě v ČR problémy s nadváhou. Děti tráví až příliš mnoho času u počítačů a televize, mají málo aktivního pohybu a mnoho nezdravých, tučných či sladkých lákadel. Největším problémem jsou stravovací návyky dětí, pokud jsou bez dohledu školy nebo rodičů. Velká část z nich i při běžných nákupech svačin nebo občerstvení v místních prodejnách upřednostňuje výrobky plné tuků, cukrů a konzervantů (brambůrky, sušenky, lízátka, …) a přeslazené nápoje plné chemikálií (mj. i ty nejlevnější druhy energetických nápojů, ve kterých možná ani voda není přírodní).

Proti těmto nezdravým trendům bojuje školní stravování. Školní jídelny musí při sestavování jídel plnit výživové normy, tzv. spotřební koš, a zajistit tak dětem pestrost stravy. Spotřební koš je vytvořen odborníky na výživu a respektuje doporučená množství jednotlivých druhů potravin a tím i živin a energie. Díky tomu školní stravování přispívá nejen k prevenci rozvoje obezity, ale zaručuje i zdravý způsob výživy, který by měl nejen zamezit nežádoucím návykům ve stravování, ale také nastavit u dětí systém zdravé výživy. Našim strávníkům vaříme výhradně z čerstvých a kvalitních potravin, nepoužíváme polotovary (například bramborová kaše je vždy z brambor, knedlíky jsou vždy čerstvé, ručně dělané, a podobně), omezujeme příjem nezdravých tuků, do jídelníčku pravidelně zařazujeme pokrmy z ryb, zeleninová a bezmasá jídla a také luštěniny tolik bohaté na vlákninu. Při sestavování jídelníčku respektujeme doporučenou spotřebu tuků, cukrů, mléka, mléčných výrobků, masa, ovoce a dalších součástí stravy. Denně je k obědu také zdravý doplněk (zeleninový salát, ovoce, cereální tyčinka, jogurt, …). Ve školní kuchyni samozřejmě dodržujeme i velmi přísné (a příslušnými orgány pravidelně kontrolované) hygienické standardy a všem strávníkům (tedy i dětem) zajišťujeme zdravé a vyvážené stravování.

Jako nadstandard podniká naše školní jídelna také další kroky. Již dva roky jsme aktivně zapojeni do programu firmy Bonduelle, který je zaštítěn Společností pro výživu a jehož odborným garantem je primář dětské polikliniky ve Fakultní nemocnici v Motole, MUDr. Petr Tláskal, CSc. Cílem projektu v rámci školního stravování je nejen zvýšit množství podávané zeleniny, ale i její kvalitu. Vznikl tak projekt „Škola plná zdraví“, který nemá jen komerční charakter. Klade si za cíl především přispět k dalšímu zlepšení kvality školního stravování dětí. Dalším z našich nadstandardních kroků k zajištění zdravé výživy dětí je i snižování spotřeby bílého rafinovaného cukru.

 

 

Všichni zaměstnanci školní jídelny se trvale snaží, aby nabízená jídla byla nejen zdravá, ale aby vám i vašim dětem ve školní jídelně chutnalo.


Petra Franklová, vedoucí ŠJ

 

Událost je ukončena.

Datum

Úno 09 2015
Události vypršely

Leave a comment