Nové pokrmy v jídelníčku školní jídelny

Nové pokrmy v jídelníčku školní jídelny

Jistě jste si všimli, že čas od času zařazujeme do jídelníčku nová neznámá jídla. Při zařazování nových pokrmů je pravidlem, že všichni mají na výběr z již známého jídla „na jedničce“ a nového jídla „na dvojce“.

Pro zkvalitnění stravování zařazujeme do našeho jídelníčku i pokrmy z méně známých, ale o to zdravějších surovin. Příští týden proto máme již podruhé v nabídce zeleninové rizoto z bulguru. Jedná se o zcela bezmasý pokrm, ve kterém je ve velkém množství zastoupena tepelně upravená čerstvá zelenina smíchaná s bulgurem. Bulgurové rizoto již jednou naše kuchařky připravily a setkal se s velmi kladným ohlasem nejen u dětí. I dospělí strávníci, kteří tuto novinku vyzkoušeli, byli velmi spokojeni, a proto ho budeme do jídelníčku zařazovat pravidelně.

 

Ale co to vlastně bulgur je?

Je chutnější než kuskus, výživnější než rýže, připravuje se rychleji než kroupy a má široké možnosti použití. Bulgur má výraznou obilnou vůni a příjemnou oříškovu příchuť. Získává se z tvrdých odrůd pšenice, kdy se její zrna namáčí, uvaří a po vysušení podrtí na menší kousky. Namáčením a vařením dochází ke vzniku enzymů a částečné přeměně škrobů na jednoduché cukry. Obsah vitamínu A, fosforu, železa a hořčíku a minimum tuku pasuje bulgur na významného kandidáta zdravé výživy.

Díky zastoupení vlákniny podporuje činnost střev a působí blahodárně také na nervovou soustavu. Obzvláště se hodí do nejrůznějších rizot (místo rýže), je možné ho využít do nádivek, zavářku do polévky, pro přípravu salátů i kaší.

 

Pro inspiraci navštivte např. stránku http://www.dia-potraviny.cz/bulgur.html, kde naleznete i další recepty.

 

Významná plus bulguru:
– vysoká nutriční hodnota
– obsah vitamínů A, hořčíku, fosforu a železa
– vysoký obsah vlákniny
– minimální množství tuku
– obsah bílkovin podporuje činnost střev a nervové soustavy
– nenadýmá

 

 

Petra Franklová
 

Událost je ukončena.

Datum

Čvn 19 2015
Události vypršely

Leave a comment